Apr 6, 2011

~when is the perfect time to get married?~

kalau zaman dulu-dulu, umur belasan tahun, mak ayah dah bising suruh kawin..
kalau sekarang, bila kita cakap nak kawin masa umur 20, mak ayah bising kata muda lagi..

masa berlalu dan merubah banyak persepsi orang tentang isu umur yang paling sesuai untuk membina masjid ni..

as for me, dulu selalu berangan-angan nak kahwin bila umur 25 tahun .. tapi semua tu kita hanya mampu merancang and Allah je yang boleh tentukan..

dulu, Han pernah cakap, nak kahwin masa umur 27 tahun dan ke atas.. tapi saya bagi dia masa sampai 27 je, kalau tak, saya cari lain!..haha.. gila jahat..

Last year, Mak dah bising, sibuk suruh ikat..katanya kalau ikat, sekurang-kurangnya dah ber'janji' n takdela lelaki tu boleh tinggal kita sesuka hati...tapi saya memang percaya Akmal saya tak kan buat macam tu, kan Han? plus last year saya banyak sangat ikut dia balik Perak, mak kata tak sedap nanti orang kata macam-macam walaupun parents kami dua2 tak kisah..

kitorang dah cemas2 ni mak suruh ikat, then kitorang cuba yakinkan Mak yang kitorang akan bertunang tahun ni, hujung tahun.. tapi..tiba2, bakal abah mengutarakan niat nak masuk meminang awal tahun tu.. GULP! speechless sekejap.. ini lebih awal dari apa yang dirancang... n Alhamdulillah.. semuanya dah selamat.. >_<

kepada mereka yang single mingle kat luar sana, yang takut nak kahwin lagi sebab tak ada duit ke, or lain-lain.. jangan risau, as long as niat kita baik, nak mendirikan masjid, Allah akan permudahkan segala urusan kita.. nanti insyaAllah akan ada 'rezeki orang nak kahwin' ..


ok lah..panjang dah berleter.. till then.. muah!


3 comments:

HayatRaihan said...

hehe..betul2...dulu kite pernah berangan nak kawen 22 tahun..haha..time tu zaman budak2..satu geng nak kawen awal...

tup-tup..makin besar..makin lambat plak..hihi..bf pun xde..sedih!

haha..ape2 pun..tahniah utk tqah!

choclairissa @ intan said...

kalo i..jawapan die..u kawen bile u rasa dh ready..or dh jatuh tahap wajib...hehehe :)

nida-razak said...

congrats...=) insyaAllah..niat baik, ada rezeki datang...