Nov 8, 2011

wedding preps: the dais & color of dress..


Hi semua! 

first day at work after 4 hari bercuti, rasa malas sesangat kan? tapi I kena buat-buat rajin..sebab lagi 2 minggu nak cuti panjang.. nak pergi Indonesia..insyaAllah..so, kena bagi bos nampak kita rajin, nanti dia bagi kita cuti dengan senang hati..hee

I'm so excited!! Counting days macam orang kira nak kahwin..and now totally tak ada mood nak buat kerja, fokus dah hilang..waaaa! 

Nanti I cerita lebih lanjut tentang Indonesia trip tu ye..

now, nak minta tolong sesayang semua bagi cadangan...
I tak boleh nak decide warna untuk my reception dress..waaaa!

I ada berkenan pada satu pelamin ni.. First time tengok pelamin ni kat blog Liyana SCR tentang wedding her friend, I dah jatuh hati sangat-sangat.. simple dan sweet..

so, I dapat inspirasi untuk buat pelamin macam ni, and ubah sikit-sikit kot nanti..tapi I think yang ni pun dah sangat perfect..agak-agak kalau kita buat sebijik-bijik, vendor asal marah tak?huhu..vendor pelamin ni asal dari JB, De Casa Impiana, jauh..huhu


sumber: Liyana SCR.. tengok ada 'logo' dia kat gambar..hehe


I try tanya beberapa vendor, how much upah diorang untuk buat pelamin macam ni...ada yang quote bawah 1k.. Alhamdulillah, still dalam bajet.. bajet I sikit je untuk pelamin..tak sanggup nak keluar riban-riban..huhu

semalam I tunjuk dekat my Mom, dia kata dia boleh DIY pelamin ni sendiri, cuma kena beli kerusi je.. I pun macam, wow! cam menarik je idea mak ni kan..mini pelamin I masa tunang pun 100% my mom yang buatkan..cuma I taknak susahkan dia kali ni..takpe..tu nanti kita decide kemudian..

masalahnya sekarang, if pelamin I nanti, sebijik macam ni.. apa warna dress yang I patut pakai? adakah sama warna dengan bantal tu? atau baby blue macam warna langsir? atau putih?  waaa! I pening.. I dah teringin sangat nak pakai warna baby blue, tapi mak kata tak 'naik' warna tu.. nanti pengantin tenggelam.. isk3

Dalam previous post, I decide nak buat tiffany blue+blush pink for my reception..and I nak tambah sikit dengan soft yellow/cream and white...

I ada beberapa choice, need you all punya sokongan:

1. Tukar warna pada langsir pelamin tu kepada blush pink, and I pakai tiffany blue.
2. Langsir tu kekal biru, I pakai dress blush pink..nak bagi nampak matching, bunga tepi tu I nak campur dengan warna pink sikit..
3. Pakai baju warna putih
4. Pakai baju sama kaler dengan warna langsir

macam mana? which one you olls rasa okey? I nak cari kain kat Indonesia lagi 2minggu ni..isk3..

help!!



8 comments:

Zana Adieyza said...

mencabar la soalan ni.. x nak jawab boleh? sbb selera org lain2 kan.. takut salah bg pandangan la dear.. lagipun zana x berapa pakar dlm bab matching2 ni.. hihihi..

miss Z said...

I rs ok je kalu u nak pkai baby blue cz kerusi wrne putih. and make sure your family xpkai biru la. then only u xakan tenggelam. hehe. bunge tu mix la dgn bunge pink skit2. if i'm not mistaken, kt blog liyana, pengantin pn pakai bj biru kan? cume biru die cm biru bantal tu kot. hehe

Q said...

Putih!!hihih I love white..put details sikit yang boleh bagi u naik..hihih tak pun, go for another blue color..kalau dah cari baju,let the pelamin yang ikut baju tu...hihihi paham tak??not the other way around...pelamin boleh ubah2..baju kalau dah beli nak ubah pengsan ler..:)

sal said...

hye dear...nnt singgah2 le ke blog sal yer...sal nyer kaler 4 reception nnt blue aqua+turquoise green..2 baju jer tau (insyaallah pengantin x tenggelam) jd sal decide pelamin nk amek kaler white n tirai blue aqua n white..pas 2 bunga maybe blue aqua,white n sket2 royal yellow (maybe la..sbb xnk bunga 2 tenggelam kn)...ne la tau tiqah dpt idea from dis kn...jgn segan2 follow sal...

UyaRayza said...

Putih jer hehehe..sentiasa akan glam

tqahmisdar said...

zana: hehe..takpe.. >_<

miss z: kan? tp kalau boleh biar baju tu xtgelam kan i..sebab i gelap..isk3

q: i suka cdgn U yg akhir tu! bli baju dulu then baru pilih kaler utk plamin.. >_<

sal: thanks >_<

uya: nikah dah putih cream >_<

sa.sitihawa said...

hi.. jst wnna chre my opnion.. i'll sggst u go 4 the 1st option.. so tht u x tgglm n your plmn nmpk dffrnt fr d orgnl 1.. hhi.. good lck, dear..

mimi fatihah said...

sy vote no 1!
hee