Aug 9, 2011

~beza dah jadi tunang orang~


assalamualaikum dan selamat berpuasa korang..

ni nak cite, last week, ada seorang member ni tanya saya, apa beza dah jadi tunang orang dengan masa jadi girlfriend dulu.. macam sama je kan.. 

erm lama jugak saya pikir nak jawab soalan ni.. dan jawapan saya ialah, saya rasa SECURE.. kalau dulu-dulu time kapel, rasa risau je dia ni gatal-gatal dengan perempuan lain.. atau perempuan lain gatal-gatal dengan dia.. almaklumlah sekarang ni ramai sangat perempuan macam Dahlia Teck tu.. ops! (tu je perumpamaan yangs sesuai sekarang) dah taw lelaki tu dah berpunya, gatal jugak nak ngorat2, sms, mms gambar sendiri yang bajet cun tu.. dan perkara-perkara yang seangkatan dengannya.. 

so, once dah bertunang, rasa risau tu akan berkurang dengan sendirinya.. mungkin sebab saya tahu Han jenis   yang sangat komited dengan family dia dan dia takkan sesekali malukan diorang dengan kes-kes putus tunang ni..kami berdua anggap pertunangan ni satu perkara besar dan serius.. bukan macam si KFCM tu.. fikiran tak berapa nak matang..takde sefahaman, nak putus..jumpa orang lain, nak putus..alasan je semua tu..

rasa yakin 100% tu datang dengan sendirinya..lagi-lagi bila tengok si dia pakai cincin tunang kat jari sepanjang masa..rasa cam sejuk je hati.. takde dah nak curiga-curiga lagi.. dan yang penting kepercayaan pada dia tu semakin kuat..rasanya tu salah satu sebab kenapa kami dah tak banyak sangat bergaduh sejak bertunang ni..rasa cool je.. kalau gaduh pun sebab benda-benda sebesar kuman je..gaduh-gaduh manja gitu..saja buat cukup syarat nak gaduh..hehe

tapi..setiap orang mesti ada perubahan yang berbeza kan? yang penting..bila dah bertunang, rasa sayang tu bukan makin berkurang dan masing-masing tahu tanggungjawab sendiri dan sama-sama usaha untuk jayakan hubungan ni.. >_<

sekian. 














12 comments:

Miss Sunshine said...

oooh... cmtu ye rasa jadi tunangan orang... hehehe.. maklumalah tak pernah rasa jadi tunang org secara rasmi.. lepas merisik tahun lepas.. terus je nak nikah tahun ni... hihi, takde tunang2 ni.. nak jimat duit kononnya.. hahaha.

hayati hashim said...

"buat cukup syarat nk gaduh eh.."

semoga kebahagian terusss jadi milik awak. amin..

♥ Kasut Pink ♥ said...

ha'ah gaduh2 manja tu biasa. lps betunang rasa mcm makin matang kot dlm mengendalikan hubungan.

choclairissa @ intan said...

lagi satu tqah..rase mcm lagi dekat dgn family tunangan..bolehla selalu call bertanya kabar ambil hati..bukan bodek tp saje rapatkan hubungan..bila kawen nnt xde la segan2 lagi :)

cikFM said...

btl tu.. lpas tunang dah takdek mase nk jeles lebih2 sbb die dah kene ikat dgn cincin.. hehe.. dah takde mase nk jeles sbb masing2 sibuk uruskan hal kawin je..

cik dyla said...

soo sweet..

erin moshimoshi said...

wah miss sunshine same nan i woo ... dah lepas risik trus nak nikah tahun depan .. xde nye tunang2 :)

tqahmisdar said...

miss sunshine: iye? takpe.. macam2 org, macam2 cara..hehe

hayati: aah..gaduh2 manja gitu..hehe amin =)

kasutpink: yup! betul tu..rasa dah kurg sikit kebudak2an.. hehe

intan: yup! totally agree dgn U.. I sekarang pun mmg dah tak segan silu dah.. best kan?hehe

tqahmisdar said...

cikFM: yup..betul tu.bila dah busy dgn hal kawin, dah tak igt benda lain da.. hee

cik dyla: kamu pun sweet jugak.. =)

erin: really? wish you all the best & happy selalu.. =)

Fariza said...

alhamdulillah.
dlm hub sms tempoh pertunangan itu byk belajar kan. lg nk cepat kawin ada lah. miahahaha. yg penting diri sendiri. hati harus kuat. kepercayaan harus ada kan. :)

hanys said...

Lepas sy dirisik, pun dh rasa secure. Apatah lg bila dh btunang kn. Iyalah hub dah officially approved by org tua :-)

Liza Razak said...

ohhh..mak saya..kui kui