Jun 20, 2013

Pengalaman D&C


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua.

Alhamdulillah, hari ni genap 8 hari berpantang. Menahan diri daripada makan macam-macam benda, tak boleh buat macam-macam benda dan lain-lain.

Last week, Khamis 13 Jun, telah selamat ber'D&C' di Chang & Koh Maternity Clinic.

Apa itu D&C?
D&C adalah singkatan bagi Dilation & Curettage a.k.a proses cuci rahim.

Kalau ikutkan sepatutnya minggu ni baru cuci, tapi doktor kata tak elok simpan lama-lama dan mentua kata kalau hospital kerajaan takut lambat, dan lagi lama kandungan tu duduk dalam rahim akan jadi jangkitan.
Walaupun private clinic agak costly, tapi setakat ni memang puas hati dengan Chang & Koh ni. Mentua kata kalau kerajaan pun kos dia lebih kurang je.

Pengalaman ber'D&C'?
Neves sangat sebab baru pertama kali masuk wad dan masuk bilik bedah! Rabu lepas, buat appointment dengan doktor, dia suruh datang pagi Khamis 11 pagi untuk buat D&C.

Khamis tu pukul 10.45 dah terpacak kat klinik, Mentua hantarkan. Sampai je, register terus masuk wad, kena tunggu kat katil. Punya lama menunggu sampai entah berapa kali tertido da. Rupanya hari tu banyak emergency case, ramai sangat yang nak bersalin dan doktor busy.

Pukul 2.30pm baru nurse datang suruh tukar baju. Baju dia polka dot pink okey? Comel sangat!
Dah tukar baju, terus datang darah gemuruh. Kebetulan ada kakak yang ada case sama macam saya sampai dulu, jadi dia kena masuk operation room dulu. Lebih kurang setengah jam lepas tu, baru nurse datang. Dalam hati, sekejapnya kakak tu buat D&C! Dan comel nurse tu tolong pimpin kan tangan nak masuk operation room. hehe

Bila dah masuk tu, rasa kagum tengok lampu besar dalam bilik tu. Dalam hati sempat komplen 'Tak ada pun lampu macam ni dalam cerita bedah-bedah kat TV'haha. Tak lama tu, kena bius dan jadi pening-pening lalat da.

Masa doktor buat D&C tu, terasa jugaklah ada benda menyedut kat bawah, rasa sakit sikit and geli. hee. Sedar-sedar je dah siap, dan dah diangkat pergi kat katil. Sampai kat katil, terus lelap tak sedar apa. Lebih kurang sejam lepas tu, doktor datang, kejutkan dari tidur dan suruh makan. Sehari suntuk kena puasa, lapo. Melantaklah biskut 3 keping yang disediakan dan air milo panas.

Nurse bagitau, dah boleh balik lepas makan. Tapi kena jumpa doktor dulu. Dengan mamai tu, tukar baju, turun jumpa doktor. Dia scan nak cek kalau ada apa-apa yang tertinggal. Kalau tak bersih, kena buat D&C lagi sekali. Which is tak mampu daaaaaa.

Alhamdulillah. Semuanya dah selamat. Dan bermulalah episod berkain batik, berstokin, mandi air suam dan berpantang makan.

Janin pun dah selamat dikebumikan. Sayu. Tak sanggup nak tengok. Tapi berat jugak janin tu walaupun baru beberapa minggu.

Terima kasih Mak & Abah Mertua yang bersusah payah jaga saya. Dan yang paling rasa bersalahnya sebab saya, diorang tak dapat pergi bercuti ke Singapore. =(


Ni contoh video pasal D&C.

Nanti next entry, nak update pasal pengalaman berpantang pulak. hee.

p/s: sesekali rindu saat-saat suami usap perut cuba bercakap dengan baby. Sekarang ni, kalau usap ada lebihan lemak je. haha





2 comments:

me.liyana said...

selamat berpantang dear...redha..moga lps cpt2 rezki tu dtg balik ya =)

inn said...

Eh..tiqah d&c dlm keadaan sdr ea..mse kte d&c dlu lgsg xsdr..siap kne induce 3x..myb sbb dh bsr babyny..anyway..selamat b'pantang! :)